onsdag den 24. december 2014

PINDEBØF PÅ RÅDHUS CAFEEN.

Vi skal et smut tilbage til 1975, da den gamle slagterforretning på hjørnet af Peter Bangsvej og Hjemvej lukkede, og blev købt af en mand som hedder Erling.
Det var dengang Gimsing var kendt som B&O Byen.

 Erling indrettede slagterforretningen til en grillbar, og gav stedet navnet Grill Pub.
Det blev hurtigt en succes, for her fik man grillmad af højeste kvalitet. Ikke noget med røde pølser der var flækket, eller ristede pølser der havde lagt så længe på panden, at de kunne bruges som kosteskaft. Det var altid friske og velsmagende pølser man fik serveret.

Om søndagen havde han et tilbud til det voksne publikum, en gratis frokost der vist nok kun bestod af en halv skive brød med sild og en lun frikadelle.
Men det blev en tradition for mange, at de skulle til søndags frokost på Grill Pub. Og når nu maden var gratis, ja så købte man en søndags snaps til silden og en øl, og på denne måde blev det en god forretning.

Erling ville mere end bare at lange pølser over disken, så hans kone Lilly som var damefrisør og havde sin salon inde i Ringgade, hun opfandt Pindebøffen.
Det er en mør oksebøf skåret i tern, vendt i en krydderiblanding og stegt på en pande, serveret med kold bearnaisesovs og salat.
Og så fik hun Paaskebrød til at udvikle et helt speciel brød, som man fik 2 stykker af samt smør, til sin Pindebøf.
Dette brød var simpelthen så lækkert, og da man gemmer det bedste til sidst, så blev  kotymen  at først spiste man sin Pindebøf og brødet til sidst.
Så sad man og oplevede det samme nydelses ritual som man oplever når man smager den sprøde svær fra flæskestegen, glæden der lyser ud af øjnene og "MMMMMM" lyden man ikke kunne lade være med at udbryde.
Og man holdt øje med sit brød, for ingen skulle komme og stjæle det. Man kunne til nød leve med hvis nogen ville smage et stykke af sin Pindebøf, men de skulle fandeme holdet snitterne af brødet.


Så solgte Erling, Grill Pub og købte Marina Club nede på havnen, hvor han blandet andet også have Pindebøf på menuen.
Og da Marina Club var blevet en succes, solgte han også den og købte "Pingvinen".
Dengang var Pingvinen mest et sted for studenter og venstreorinterede.
Men Erling byggede om og indrettede stedet pænt, og så fik værtshuset et nyt navn.
Den Glade Pingvin.
Nu kom der en helt ny type kunder, kunder der kom for at spise Pindebøf.

Senere solgte han Den Glade Pingvin, og så gik Erling og Lilly på pension.

Idag kan man få serveret Pindebøf på flere af byens spisesteder og udenbys på Cafe Larsen i Lemvig.
Idag med flere forskellige smagsvarianter, og nogle steder er det nogle gnallinger kød man får, hvor man kun bliver mæt fordi der følger pommes frites med.
Men det oprindelige Paaskebrød eksistere åbenbart ikke længere, det er bare noget trist brød man får til som man ikke altid orker at spise.
Igår aftes var jeg på vores nyåbnet Rådhus Cafeen, hvor jeg fik serveret Pindebøf.
Og må sige, at fra nu af vil jeg kun have Pindebøf på Rådhus Cafeen.
Det er virkelig lækkert meget mørt og saftigt kød og velkrydret, også får man en stor portion Pindebøf med pommes frites, bearnaisesovs og salat. Man får også brød med men desværre ikke det oprindelige brød, så det må man nok lære at leve med at det ikke længere eksistere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar