tirsdag den 5. november 2013

TAROK

Dejligt når man holder ferie, så skal en tur i biografen ikke konkurrere med hvad man ellers har af planer i weekenden, så kan man tage afsted på en hverdags aften.
Og igår aftes tog jeg i Apollon biografen i Struer, for at se filmen om Tarok.

Her kan jeg kun sige stakkels mænd, som bliver tvunget af kæresten til at se : Hesteviskeren, at her er endnu en tøset hestefilm, I helt sikkert bliver tvunget til at se.

Tilbage i 70'erne så en helt fantastisk  hest dagens lys, i en stald ude i den jyske by Skive.
Hesten fik navnet TAROK.
Der blev dømt landesorg da krikken fik vinger på ryggen, og tog ud på de evige travbaner.

Anne Grethe Bjarup Riis har instrueret filmen, sidste år skabte hun en kanon god film om Hvidstengruppen.
Om filmen om Tarok når de samme højder ? Sikkert for dem som elsker heste, men for alle os som sket ikke kan se det søde ved en hest, bliver filmen møg irriterende. 

For jeg kan slet ikke se hvilken behov der for heste i dag. De venstreorienterede tuder over at isbjørnen snart vil uddø, okey, så kommer vi de venstreorienterede i møde og lader isbjørnene overleve. Tilgengæld må hesten uddø.

Dengang da bilen og traktoren ikke var opfundet, var en hest et nyttedyr både til hverdag og til fest.
Men hvilken berettigelse har hesten til at leve idag ? Mange anskaffer en hest som kæledyr, jo men altså, en hest kan ikke ligge ved siden af dig i sofaen mens du ser fjernsyn og spiser popcorn, den kan heller ikke bindes udenfor Fakta mens du handler ind. Og kaster du en pind, vil en hest aldrig løbe afsted for at fange den.
Men de står rundt omkring på markerne som forhistorisk levn, med den eneste funktion at æde græs og skide det ud som hestepærer.
Var det ikke bedre at lade hesten uddø ?
Så vil nogen antyde, hvad så når Dronning Margrethe skal køres i Guldkaret.

Så må Dronningen spænde sin guldkaret bag på den lille grå Massey Ferguson, denne lille traktor var hestens afløser, og har en ikke ubetydelig plads i Danmarkshistorien.
Nu til dags har, den lille grå, stadig mange fans. Nogle anskaffer sig en Massey Ferguson, bare til havearbejdet, fordi det er hyggeligt at tøffe rundt på denne lille traktor. For dem er den blevet et kæledyr og har fået et kælenavn.

Det siger sig selv det ville vække opsigt, hvis Dronningens Guldkaret blev trukket gennem Københavns gader af en Massey Ferguson. Men det ville samtid give muligheden for at fortælle om dette lille solide køretøjs betydning, for Danmark.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar