onsdag den 11. oktober 2017

ÅLEGILDE PÅ FEGGESUND FÆRGE KRO.

FOR et par mdr. siden læste jeg en annonce i et ugeblad, at BÆKS BUS arrangere en tur til Feggesund Kro, hvor man skulle spise stegte ål. Og turen skulle foregå onsdag d.11. Oktober, så fik jeg ellers bestilt efterårsferie, og en billet til bussen.

Kl.9:45 kørte bussen oppe fra Struer Hallen, han havde været rundt og samle folk op, i Lemvig, Ulfborg og Holstebro, Struer var sidste opsamlingssted. Der var fuld hus i bussen, på vej op til kroen kørte vi over Thy.
Det var en vældig chauffør der sad ved rattet, som fortalte små anekdoter under vejs. I Oddesund for talte han om Æ' SKAWBO , ikke fordi han var fra Skagen. Det var en mand der kom til Oddesund, længe før Oddesundbroen blev bygget. Han boede i et skab, der var boret et hul i skabslågen. Om dagen stod skabet op og om natten blev skabet lagt ned, så han kunne kigge op til stjernerne. Folk på egnen kom til at holde af Æ Skawbo, for nok var han en særling, men han havde pli. Når folk bød ham på mad trådte han aldrig over deres dørtærskel, men stod pænt udenfor og spiste sin mad, og han forventede at folk havde den samme respekt for ham, når de stod uden for hans skab. Og så var han daglejer, tog arbejde til han havde tjent nok til han kunne holde fri igen.

Vi kørte over til Jeginø Havn hvor der var rundstykker og kaffe, men vi skulle jo snart have ål så jeg skulle ingen rundstykker have, jeg købte en øl i stedet.


Da vi kørte forbi Ydby fik vi historien om Cirkus Mie, som havde deres hjem i Ydby og stadig har et Mausoleum.

Vi kørte over Vildsundbroen, og snart var vi fremme ved vores mål.
FEGGESUND FÆRGEKRO.

Der er blevet drevet kro på stedet i 400 år, men 1910 var det PÆ KRESTEN der overtog kroen. Foruden kroen drev han også landbrug og færgen.

I dag ligger der en helt moderne færge, som sejler 3 afgange i timen, og fragter årligt; 75.000 biler og 160.000 passagerer.

Feggesund Færgekro har så siden 1910 været i familien Pedersens eje, og ejes i dag af Preben Pedersen og hans kæreste Mette.
Kroen har ingen kaffemaskine, så kaffen bliver stadig og kun brygget på Madam Blå.
Kroen er mest kendt for de stegte ål, og der bliver stegt 5 tons ål om året. Det er dog ikke længere ål fra Limfjorden, men alene fra en lokal Ålefarm. 

Da vi havde sat os til rette og inden ålene overhovedet kom på bordet, blev vi først budt på noget at drikke, sodavand af forskellige slags, eller en Tuborg.
Men der var også den lokale bryg på bordet,
de fleste af os, ville have en rigtig øl, altså den lokale øl.

Værtinden fortalte hvordan Ålegildet skulle forløbe; først skal vi have en forret, det er ål. Så holder vi en pause, når vi sætter os til bords igen skal vi i gang med hovedretten, det er ål. Så bliver der igen en pause, og når den er forbi skal vi have dessert, det er flere ål.
'
Og der lå sange ved hver kuvert fordi vi skulle synge nogle sange, både inden ålene kom på bordet, men også i pauserne mellem ålene.

Ålene har vi sammen med busturen betalt for, de 500 kr., men det vi drikker skal vi selv betale.
Når vi er færdige med at spise, giver kroen en kop kaffe, hvor man kan forkæle den søde tand, med hjemmebagte småkager, eller Æblekage.

Nu blev ålene båret ind, og hold nu bøtte som var de gode. Persillesovsen er en skuffelse, men ålene, amen altså, de er så perfekt stegte at benene er lige til at rykke ud, og så kan kødet spises med gaffel.
Vi lagde alle pænt ud med at tage kartofler til, men blev nu hurtigt enige om, at til næste ombæring ål kunne vi godt undvære kartoflerne. 
Vi spiste ål til vi var ved at revne, og det var faktisk ikke nogen dum ide med en sang, det giver luft og maven får lige lidt ro, og så er der plads til flere ål.
Naturligvis skulle ålene have noget at svømme i, en snaps til det ene ben og så lige en snaps mere til det andet ben.

Vi kunne sagtens købe flere øl, men vi skulle jo ud på en lang bustur hjem igen. Så der var ingen af os der blev fulde eller tosset, 2 øl og 2 snapse pr. mand/kvinde var hvad det blev til.

Og til kaffen, kunne jeg ikke dy mig.
For jeg ville smage Feggesund Færgekro's Æblekage, man bliver ikke skuffet. Det er sjældent man får så god en æblekage. 

Nu var tiden inde til vi skulle køre hjemad, og turen hjem gik over Sallingsundbroen og gennem Balling og Vinderup.

Hjemme i Struer gad jeg ikke bare at tage hjem til en ostemad, så i stedet tog jeg på DEN GLADE PINGVIN.
På Den Glade Pingvin har de nu fået Carlsberg 1883, den bestilte jeg og så en omgang Pindebøf.

Bagefter gik jeg over på Skipperkroen lige for at få en God Nat øl, der kom John glædestrålende og fortalte, at fra på fredag kan man også få CARLSBERG 1883 på Skipperkroen.
Da sagde jeg til John, så kommer jeg nok aldrig til at drikke andre øl.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar