lørdag den 9. september 2017

GIESTGIVER GAARDEN PHØNIX I HOLSTEBRO.

Giestgiver Gaarden Phønix i Holstebro, har i mange år lagt øde hen. Men så i torsdags åbnede restauranten igen med nye ejere, i går fredag tog jeg derud for at smage deres mad.

De reklamere med det er Dansk mad der smager som i gamle dage.
Jeg bestilte grydestegt kylling, agurkesalaten og kartoflerne smagte godt, sovsen var noget tynd i det, og kyllingen var desværre en industrikylling producenten har sprøjtet med kemikalier.
I mange landbrug sprøjter man kyllingerne med kemikalier for at dræbe bakterier, desværre hænger lugt og smag af kemikalierne også i kyllingen når den er stegt og bliver serveret.

Jeg står på et fjerkræslagteri og hænger levende kyllinger op, og der kan vi tydeligt lugte når kyllingerne er sprøjtet med kemikalier, en ikke behagelig lugt.
Så er der Majskyllingerne, de lugter som varme popcorn med smeltet smør på. Lige når de kommer ind på båndet syntes man de lugter behagelige, men når der kommer flere 1000 af dem, bliver lugten af smeltet smør og varme popcorn efterhånden kvalm.
De kyllinger der lugter bedst er Økokyllingerne, de har en dejlig frisk lugt.

Men desværre er det sådan, at de moderne kyllinger ikke smager som i gamle dage.
Da jeg var barn var kylling ikke en hverdags ret, men en ret man kun fik når det skulle være festlig.

Min mor kunne komme om mandagen og fortælle, at på lørdag syntes hun vi skal have grydestegt kylling. Åh ha, så gik man hele ugen og glædede sig til det blev lørdag.

Når det så blev lørdag eftermiddag og Jørn Hjorting bød velkommen til Dansk Toppen, gik min mor i gang ude i køkkenet med forberedelserne, for dengang tog det nemlig lang tid at stege en kylling.
Fjerne var plukket af, men kyllingen skulle rengøres udvendig og indvendig, og have en dusk persille i røven.

I gryden blev kyllingen stegt sammen med, hjerter og kråser og hals, for at give smag også til sovsen. Der bredte sig en duft i hele huset så man gik og så frem til kl. 18 hvor der blev råbt: " Vi skal spise."
Det der møre og saftige kyllingekød og den gode sovs der blev til, var jo en Konge værdig, så godt smagte det.

Men så var det nogle fik den ide, at kylling ikke længere skal være et festmåltid men en billig hverdagsret. Derfra forsvandt den gode smag. Og så opfandt man Lørdagskyllingen for at gøre livet nemmere for husmoren.

Jeg husker første gang jeg smagte Lørdagskylling, nu var man vokset op med den gode smag af grydestegt kylling, så jeg var så dybt skuffet over smagen af Lørdagskyllingen, det smagte jo af pap, og den marinade kyllingestykkerne lå i, gjorde bestemt ikke noget gavnligt ved smagen.
Jeg kan også huske engang jeg var til en fest, hvor værten ville servere sovs og kartofler til Lørdagskylling. Den sovs lykkedes bare ikke, så da retten kom rundt anden gang tog folk sig til maven imens de høfligt sagde : " Nej tak, jeg kan desværre ikke spise mere". Det kunne værten heller ikke, og vi blev enige om, at en anden gang ville vi hellere tage i pølsevognen og bestille en ½ grillkylling med pommes frites, for det smager lige godt bedre.
Det samme nu til dag, hvis jeg vil have kylling foretrækker jeg grillkylling. For det er som om at den fede fritureolie kan gøre kål på den grimme smage kyllinger har i dag.

Jeg vil ikke dømme Giestgiver Gaarden Phønix i Holstebro, på grund af en kylling. For de siger de engang i mellem skifter rundt i menuerne, så jeg må derud igen en anden gang.

Og hvis de en dag servere Forloren Hare med den der gode sovs til, er det stensikker jeg tager på Phønix og spiser.






Ingen kommentarer:

Send en kommentar