lørdag den 15. februar 2020

GRYDESTEGT KYLLING

Da jeg for 14 dage siden var i Holstebro, for at deltage i Sprit Banko på Kruset, kom jeg forbi dette skilt i Gågaden. 

Der tænkte jeg, hvor er det længe siden at jeg har fået Grydestegt Kylling, og sagde til mig selv, at næste gang jeg får løn vil jeg ud og have den ret.

Jeg kunne i min kalender se, at min næste løn fik jeg Fredag d.14.Februar hvor der er Valentinsdag. Så for en sikkerheds skyld ringede jeg til Rådhus Kælderen for en uge siden, og fik bestilt bord til en person, samt menuen Grydestegt Kylling. 

I går aftes kl.18:00 kunne jeg sætte mig til rette og nyde retten jeg havde bestilt.
Og hvor var det godt jeg i tide fik bestilt bord, for der var fuldt optaget i begge kroens lokaler.
Så den der med at Danskerne bestemt ikke fejre Valentins Dag, passer vist ikke helt. 
De mange gæster der kom, havde bestilt en 3 retters Valentines Menu. Det så nu også ganske lækkert ud, men jeg fik hvad jeg havde bestilt:

Grydestegt Kylling. 

Hvis I en dag vil ud at have noget virkelig lækkert mad, må jeg anbefalde  jer at tage en tur til Rådhus Kælderen i Holstebro. Den her Grydestegt Kylling, var lige som man kunne forvente, velsmagende, selv sovsen var den gode sovs. 

Det fik mig til at mindes dengang jeg var barn, da var Kyllingsteg ikke en hverdagsret som i dag, dengang var det et festmåltid.

Når min mor kom om Mandagen og sagde, at på Lørdag vil vi have Kylling. Uh ! Da kunne man gå hele ugen og se frem til det blev Lørdag.
Dengang tog det en hel eftermiddag at tilberede en Kyllingsteg. Og den duft der bredte sig i hele huset, gjorde at man glædede sig til klokken blev 18, og der blev råbt " Vi skal spise.". 
Så kunne man lige nå at spise sin mad, inden der kom Ingrid & Lillebror kl.19:00.
Men så i 80'erne var det slut med Grydestegt Kylling, for nu opfandt fjerkræslagteriet: Lørdags Kyllingen.

Det gjorde det meget nemmere for husmoderen, for nu skulle hun ikke længere bruge hele eftermiddagen, på at tilberede aftensmaden .
For en Lørdagskylling skulle blot sættes i ovnen, og blot have 20 minutter til en halv time ved 200 grader. 
Men for Pokker, det var en skuffelse. Lørdags kylling smager som pap, og den gode sovs var det også slut med, for der var ganske enkelt ikke noget at lave sovs af. Så kunne man sidde og dyppe sine kartofler i marinaden fra kyllingen, eller også fik man smeltet smør til, det hjalp da en anelse på humøret.
Men det blev aldrig det samme, Lørdag aften var pludselig blevet ødelagt.
Kylling gik fra at være et festmåltid man gik og glædede sig til, til at være noget man ikke længere gad at spise, det var blot blevet en ret der hurtigt skulle spises. 

Sådan er det også gået for Flæskestegen, i de gode gamle dage var Flæskesteg et festmåltid, man som regel fik til Jul, eller når nogen fejrede fødselsdag.
Så fik man Flæskesteg og det var altid med sprød svær. 

I dag er Flæskesteg også bare blevet en hverdagsret, og de mange spisesteder og restauranter hvor de servere Flæskesteg, får man ikke længere sprød svær. Det er der åbenbart ikke mange der kan finde ud af at lave i dag, eller også har man ikke tid.
Så i dag er sværen blot noget man skære fra og smider væk, nogle steder for man så i stedet en barnehånds fuld Kim's flæskesvær til Flæskestegen. Men det er og bliver aldrig det samme som den virkelige gode sprøde svær. 

Hvor er det i grunden trist, at det mad vi får at spise i dag, ikke rigtigt er noget man går og glæder sig til, smagen er blevet så lige gyldig fordi alting i dag skal gå så stærkt, at tilberedningen af maden blot skal overståes, og det skal så også helst spises i en fart, fordi der ikke er tid til at nyde maden.
Det eneste Festmåltid vi vel har tilbage, er jo nok Andestegen, som man nu får 2 gange om året: Mortens Aften i November og så Juleaften. 





Ingen kommentarer:

Send en kommentar