lørdag den 17. november 2018

JULEN HAR MISTET SIN GLANS.

I går aftes tog jeg mig tid til at tage en tur i vores Biograf Apollon, da jeg ønskede at se den Danske Julefilm:

Filmen angriber vores traditionelle Juleaften, og jeg må sige de på ingen måder sigter forbi men rammer, Den Tid på Året, lige i røven. 

Her vil jeg ikke anmelde filmen, men bruge filmen som udgangspunkt for min egen mening om Julen. 

I filmen bliver der spurgt om familien er i opløsning, i min optik kan man kun svare ja.

Feministerne har den holdning at et ægteskab skal ses som en arbejdsplads, hvor kvinden er chefen og manden er den ansatte. Han skal krybe for hende og rette ind efter hende, må gerne komme med forslag der dog ikke får sin gang på jorden, da hun ofte vil håne eller latterliggøre hans meninger, for det er jo kun hendes meninger der er de rigtige, så derfor bliver det altid og kun hendes meninger og ord man retter ind efter og som bliver til noget. 
At det er så forbandet vigtigt for kvinden at få magt og være familiens øverstbefalende, så det hele skal være politisk korrekt, styret, kontrolleret, perfekt og skemalagt, og aldrig kan diskuteres eller lempes en lille smule på, men altid skal følges 100 %, gør at det bliver surt at leve i et forhold, det er pisse træls at komme hjem fra arbejde, og at det så også skal føles som at gå på arbejde når man er kommet hjem. 

Det er derfor man(d) ikke orker at leve i et parforhold, det er bedst og nemmest bare at være single. For så er det rart at komme hjem fra arbejde, at have tid til at sætte sig med avisen og en kop kaffe, det kan man ikke få lov til i et parforhold, for der er lige en To Do Liste med sure pligter der skal ordnes før man kan få tilladelse til lige at holde 5 minutters pause. Men som single har man ingen To Do Lister, så man har tid til at slappe af, og gør lige det man har lyst til.
Sex ! Hvorfor Fanden skal det blot være en pligt der skal udføres, bare fordi det er Onsdag eller Fredag ?
Som single venter man til man mærker at nu er man da blevet lidt for tyk bag ørene, og så kan man lave en aftale med en sød pige på Side-6. 
Se det er Sex man glæder sig til, at kunne ligge sig på hendes seng og få en Body To Body med et Happy End. Her er ingen stress og jag, her er god tid til bare at slappe af og røre ved hinanden, og hun slutter af med at spille den af på dig. Mere besværlig behøver Sex ikke at være, for det føles herligt og man er i godt humør når man tager hjem igen, og glæder sig til næste gang man får lyst til en Body To Body. 

Årets helt store begivenhed; JULEAFTEN, bliver man nød til at se i øjnene og kan ikke lyve sig fra, har mistet sin glans.

Dengang da vores forældre eller bedsteforældre var børn, da var Juleaften den helt store Begivenhed. Dengang var mange fattige og levede beskedent, så Juleaften skulle der være gas på drengen. Der skulle god mad på bordet og der skulle være rigeligt, og man fik lov at spise lige til bukseknapperne sprang. Og når man havde danset rundt om Juletræet, var der gave til børnene for det var børnenes fest, så der var sjældent noget til de voksne. 

Men se nu lige hvordan det er gået for den gode gamle Juleaften, det er som om glæden og glansen helt er gået bag af dansen.
Flæskestegen er ikke længere et festmåltid, i dag er flæskesteg en hverdagsret som nogle steder også spises på en helt almindelig mandag aften, eller bliver  på en søle måde øst op på din tallerken i kantinen på arbejdspladsen.
Det er kun Andestegen der som det sidste halmstrå gør Juleaften til noget særligt, men straks anden er ædt er det som om resten af Juleaften bliver voldtaget.

Ingen orker at danse om Juletræet og man gider da ikke synge sangene, man tager lige et hurtigt vers af dem vi kender bedst, for det eneste der står i hovedet er; gaverne. 

Jeg oplevede det selv da jeg var til Juleaften i familien, folk planter sig i hver sit hjørne i stuen, og der sidder de med bjerge af store dyre gaver.

Altså da jeg var barn syntes jeg naturligvis det var fedt at få gaver, og jeg blev sur hvis der var for mange af de bløde pakker kunne bedst li' de hårde pakker.
Men da jeg blev voksen, gad jeg ikke længere at få gaver. Og dem i familien syntes jeg var kedelig fordi jeg kun ønskede at få gavekort til Bilka, for så kunne jeg selv tage ud og købe det jeg havde brug for.
For det er nu engang sådan jeg har det, står jeg i Januar måned og har brug for et eller andet, gider jeg sgu da ikke vente til det bliver den 24.December, hvor man så måske får det pakket ind i glanspapir med sløjfe omkring, så går jeg bare ud og køber det. Og derfor ønsker jeg aldrig noget i Julegavegave, for når vi når til Juleaften, har jeg allerede købt det. 
Derfor var det en lise at man ikke længere skulle deltage i en Juleaften hos familien , og jeg kan love for, det kommer jeg aldrig til at gøre igen.
Nu har jeg løsrevet mig, og satser hvert år på at opleve at en Juleaften kan fejres på mange andre måder end den traditionelle. 

Den bedste Juleaften jeg har oplevet, var for nogle år siden da Bierstube i Holstebro arrangerede Juleaften. 
20 personer der ikke kendte hinanden blev bænket ved et langt bord, så i begyndelsen var man lidt genert ingen turde rigtigt snakke til hinanden. Men da maden kom på bordet og der blev hældt rødvin i glassene, løsnede stemningen.
Da sanghæfterne blev delt rundt, skulle vi alle synge med og på alle sangene, Bagefter var der pakkeleg hvor vi alle bidrog med en gave til en 50'er.
Der oplevede jeg at når Juleaften IKKE handler om gaveræs, men blot om at være sammen med andre, så har Juleaften sin glans.
Den gode mad, sangene og legen løftede stemningen og gjorde aftenen hyggelig, folk løsnede op begyndte at snakke med hinanden, fortælle røverhistorier og grine. Og da aftenen var forbi, havde vi lært hinanden at kende, og flere gav udtryk for det var den bedste Juleaften de længe har oplevet.

Jeg glæder mig til den Juleaften jeg skal opleve i år. I år skal jeg opleve Juleaften til Søs, med DFDS færgen fra København til Oslo. Vi sejler ud Lillejuleaften d.23.December og kommer hjem igen 1. Juledag d.25.December.
Og når vi når til Norge d.24.December , er der en bustur rundt i Oslo.
Hvor jeg dog bare glæder mig til, at få denne oplevelse. Jeg er sikker på det bliver en Jul med glans og masser af hygge.



2 kommentarer:

  1. Godt og ærligt skrevet Lasse Basse,jeg siger også (rend mig i traditionerne ) og lev livet,ikke på andres betingelser, men et liv i frihed,hvor man lever som man selv har lyst til

    SvarSlet