lørdag den 6. juni 2015

HOS ISIDOR HENIUS

Det var i April jeg helt tilfældigt kom forbi restaurant 
Hos Isidor Henius, i Aalborg, der er en smørrebrøds restaurant.

Jeg blev så begejstret, at jeg måtte have planlagt et besøg mere. Tog hjem og kiggede i min kalender, Grundlovsdag d.5.Juni falder i år på en fredag, og der har man jo fri fra arbejde, det er da værd at fejre. På Google kunne jeg se, at der på denne fredag er Hjallerup Marked, jamen så var der også en grund til at køre derop nord på.
Nu skulle sidste brik bare falde på plads, hotellet. Jeg tog telefonen ringede til Cabinn , i Aalborg, jo der var et værelse at få fra torsdag til lørdag.
Giffen Gaffen Guffen så sad den udflugt i skuffen.

Kort fortalt om Isidor Henius (1820-1901)
Som knægt  hjemme i Polen, stod han som kun 13-årig i lære på et brændevins brænderi. Og da han fyldte 17 år, flyttede han til Danmark. Her fik han  med sin viden en ikke ubetydelig finger med i produktudviklingen af  den Danske snaps.
Det er mig en gåde man aldrig har hørt et ord om Isidor Henius, når man tænker på der blev lavet en hel TV-serie om I C Jacobsen, ham som  grundlagde Carlsberg. Mon det skyldes snobberi, at brændevin ikke er så velset som øl ?
Jeg vil i hvert fald opfordre til, når man får en snaps, så lige hæve glasset og huske også at skåle for manden der fik så stor en betydning for vores snaps.
SKÅL Isidor Henius !

Da jeg sidst var Hos Isidor Henius, fik jeg to stykker smørrebrød. En med fiskefilet, det var lækkert, og så et stykke med flæskesteg.
Og I kender nok når man bestiller et stykke med steg, får man normalt; to tyndt skåret stykker kød, lidt grå og sej, og altid med det her brusk man skal spytte ud.
Hos Isidor Henius, får man; to tykke møre  saftige og lune stykker steg, UDEN brusk, med sprød svær og lunt rødkål. Se så får man lyst til at komme igen.

I fredags måtte jeg en tand videre på smørrebrødslisten, og bestilte en med roastbeef, og en med norsk laks.
Og så en snaps og svensk guldøl ( Ramløsa med citrus), for jeg vil ikke have øl til min snaps, det kan nemt gå galt, men en danskvand til så falder man ikke i vandet.
Når de skænker en snaps, har de to mål; den pinlige kun halvt fyldt op, og den normale hel til kanten. Når man kun vil have en snaps, tager man hel til kanten.

Mens man spiser kan man lytte til Dansk Top, ikke Medina og de der Rasmus'er der er fremme for tiden. Næ ! Det er Dorthe Kollo og alle de andre gode, fra dengang Jørn Hjorting var bred ymer .

Sikke et fantastisk stykke brød jeg fik med Roastbeef. En helt frisk og mør roastbeef, med hjemmelavet remoulade, ja selv de ristede løg er hjemmelavet, og agurkesalaten kunne man smage, er frisk lavet, sprød og med den rette smag.

Og så det stykke med norsk laks, det var på ristet franskbrød og med røræg og asparges, også meget velsmagende.

Vigtigt er det at pointere stemningen. Hvis man spiser på Jensens Bøfhus, falder man ikke i snak med de øvrige gæster, og der er ikke nogen der smiler til hinanden.
Men Hos Isidor Henius er det en ganske anden sag, de gamle Dansk Top hits, de kolde snaps og den gode mad, gør at folk løsner op.
Så når man hæver sit glas for at drikke sin snaps, lyder der et skål fra de andre gæster. Folk man ikke kender lyser op i glade smil, og vil skåle.
Der er en rigtig god stemning.

Jeg havde ellers besluttet mig for jeg ville smage deres æblekage til dessert, men de to store stykker smørrebrød levnede ingen plads i min mave til dessert. Det må jeg have til gode.
Det er helt sikkert næstegang invitere jeg mine venner med, de skal opleve man ikke må gå glip af den oplevelse det er at spise Hos Isidor Henius.

Næste punkt på dagsorden var Hjallerup Marked.
Fornuftigt nok, havde jeg parkeret min bil i P-kælderen under Cabinn.
Og så tog jeg med bussen ud til Hjallerup, det er snedigt, bussen holder jo lige ved døren derude.
Og når bilen ikke er med kan man tillade sig at drikke øl, jeg var ikke taget afsted for at drikke mig fuld, så jeg fik mig kun en fadøl.
Hjallerup Marked er stort men det er fandeme en hurtig overstået tur rundt, for alle boderne har stor set de samme varer.
Jeg fandt kun dette skilt jeg måtte eje.

På toilet skulle man jo også, der var lange køer ved WC vognene, så eneste løsning var pissoir.
Det er også udemærket, jeg forstår bare ikke, man ikke lige sætter en håndvask op så folk kan få vasket hænder når de har tisset.
Det er sgu klamt at vide der render så mange mennesker rundt med pis på hænderne, og tænk på hvor og hvad de stikker deres hænder i. Og så derfor, jeg absolut ikke havde lyst til at få noget at spise.
Så da jeg havde gået der i et par timer, og syntes at nu havde jeg set Hjallerup Marked, tog jeg bussen tilbage til Aalborg.
Så "hjem" på hotellet. Jeg havde godt nok været i bad fra morgenstunden, men det var nu godt nok dejligt lige at få et bad igen og få noget rent tøj på.
Og så ud og finde noget godt at spise, og en pub hvor jeg kunne få en god nat øl.

Min tur til Aalborg var ikke var ikke nogen druktur, det var heller ikke det der var meningen. En enkelt snaps, og 4 øl fordelt over en hel dag var hvad det blev til.
For min mening var at det blot skulle være en hyggetur, og det blev det, en hyggelig og vellykket Grundlovsdag i Aalborg.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar